Ido van der Waal


Bemiddelaar, samendenk gespreksleider, MfN. Registermediator en organisatieadviseur gespecialiseerd in samenwerkingsproblemen en conflicten van andersdenkenden (neurodivergente mensen).

Informatie

Emailadres: ijvdwaal@altena-ned.nl

Telefoonnummer: +31 646286064

Website: www.altena-ned.nl

Werkplaats: Den Haag

Werkgebied: Nederland en internationaal

 

Introductie

Al sinds mijn jeugd spelen onderwerpen zoals anders denken, conflicten, rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, innovatie en een andere mening een belangrijke rol. Aandacht vragen en besteden aan deze onderwerpen is niet altijd gemakkelijk en wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd. We hebben natuurlijk allemaal een mening en een eigen idee over waarheid en rechtvaardigheid. Verschillende meningen en denkstijlen zijn inspirerend maar soms ook lastig bij het met elkaar communiceren en in de onderlinge samenwerking. Anders denken of tegenspraak leveren is extra moeilijk als de hele groep niet jouw andere mening waardeert (groupsthink). Verandering en innovatie ontstaat vaak niet door mensen die hetzelfde denken.

Het verbinden en adviseren van mensen die erg verschillend denken vind ik leuk, nuttig en erg inspirerend en is volgens mij extra belangrijk in deze tijd van polarisatie. Je bent voor of tegen iemand en daartussen is geen ruimte meer. Mijn focus ligt op het herstellen van de dialoog en het verschil overbruggen tussen mensen die zeer verschillend denken. Dit kan zonder dat mensen het met elkaar eens hoeven te zijn of worden. Met deze “samendenken” benadering kan er vrij en gelijkwaardig worden samen gedacht en gesproken bijvoorbeeld over een vraagstuk of probleem. Vanuit mijn (dyslexie) eigenschappen heb ik gemerkt hoe vaak ik zelf anders denk dan veel mensen en dat dit ook zeer behulpzaam kan zijn bij het creatief zoeken naar andere werkwijzen of een oplossing. Ik heb ervaring met honderden cases en ik word ingeschakeld door hr-adviseurs, Gemeenten, bedrijfsartsen, scholen, profit en non-profit organisaties etc. en regelmatig door particulieren.

Talen: Nederlands & Engels

Locatie gesprekken: Ik werk vanuit Den Haag, maar mijn werkgebied bestrijkt heel Nederland. Ik vind het juist heel inspirerend om ook buiten de randstad te werken.

 

 

Image