Alle neuzen dezelfde kant op? Stop ermee!

In werk en neurodiversiteit by Geo

Ik word als trainer/coach nog wel eens benaderd met de vraag of ik een team weer “op de rails” kan krijgen (rails die natuurlijk één kant op gaan). Of de vraag of ik de “neuzen weer allemaal dezelfde kant op kan krijgen”. Vroeger ging ik uiteraard mijn best doen. De klant is koning nietwaar? Tegenwoordig zie ik het anders. En doe ik het ook anders.

Benut neurodiversiteit
Want als we vooruit willen, onze organisatie willen ontwikkelen en beter bestand willen zijn tegen verandering, stress en druk zullen we het roer om moeten gooien. En juist gebruik maken van de verschillen tussen mensen. Met name waar het gaat om verschillen in denken. Dan hebben we het over neurodiversiteit. Ofwel: verschillende manieren van denken. Want met het gewone denken waarmee we onze huidige problemen hebben gecreëerd, lossen we die problemen niet op (wie zei dat ook alweer?). Daar is juist “anders” denken voor nodig.

Anders denken
En dat anders denken komt meestal uit onverwachte hoek: bij hoogbegaafden die doordenken (en omdat ze soms niet handig communiceren aan de kant worden gezet), bij de autisten die heel goed patronen kunnen herkennen (maar soms moeite hebben met humor), bij ADHD-ers die wel heel goed een crisis kunnen managen maar daarna direct hun aandacht weer ergens anders op richten (en dus zeker niet uit vrije wil gaan administreren en rapporteren) bij de dyslectici die wel de grote lijnen zien en conceptueel kunnen denken (maar niet zo van de kleine -en grote- lettertjes zijn)….

Stel je voor
“Gewone” (niet zo bijzondere breinen, zeg maar) mensen vinden het lastig om met anders denkenden (bijzondere breinen) om te gaan. Dus zetten we ze buitenspel, sluiten we ze uit en doen geen moeite. Dat is nu eenmaal het gemakkelijkst. Stel je voor als we eens een beetje om leerden te gaan met mensen die een beetje anders denken? Wat zou dat wel niet op kunnen leveren? Niet alleen extra denkkracht en slimme en frisse ideeën. Maar ook werkplezier van iedereen. Is dat een goed idee? Maar twijfel je nog een beetje omdat je niet weet waar je dan moet beginnen? Over hoe je neurodiversiteit kunt inzetten en benutten? Niet alleen omdat je als organisatie je maatschappelijke, sociale verantwoordelijkheid neemt? Maar ook omdat het loont? Kijk dan eens rond op deze website. Heb je vragen? stel ze ons gerust. We beschikken over een enorm netwerk aan professionals en ervaringsdeskundigen op dit vlak. Kom maar op!

Geo van Dam